https://www.youtube.com/watch?v=nPbckycxVJc?vq=hd720?rel=0

Plakater i linoleumstryk

Alle plakaterne er håndlavede – linoleummet er håndskåret, papiret er revet i hånden og selve motivet er ligeledes trykt i hånden. Linoleumstryk, der også kaldes linoleumssnit, er en meget enkel grafisk trykteknik, hvor man trykker et motiv fra en linoleumsplade med udskårede fordybninger, der danner et motiv.

Serien i denne nye stilart består af 8 motiver. Udtrykket er grafisk og håndarbejdet kommer til udtryk igennem motiverne. Plakaterne er både udtryksfulde og alligevel jordnære med de sort/hvide farver. Blandt andet derfor passer plakaterne godt ind i de fleste indretninger, både i de moderne og stilrene indretninger såvel som i de mere skæve boligindretninger.

Brainchild-linoleumstryk-kogle-æg

Håndlavede plakater

Motivet udskæres med træskærejern i linoleumspladen. Derefter påføres tryksværten det ophøjede udskårne motiv. Det er hele princippet for den grafiske teknik bag linoleumstryk; at farven afsættes i trykket fra pladens højtliggende partier. Derpå overføres motivet ved håndkraft til papiret, hvorefter plakaten blot skal tørre og indrammes. Traditionelt trykkes der med sort farve på hvidt papir, selvom der sagtens kan indgå flere farver i et tryk.

Plakaterne fra serien er med garanti one of a kind, da de netop laves med denne trykteknik, hvorfor de ikke kan genskabes, fordi der altid vil være små forskelle i hvert eksemplar. Motiverne er fortløbende nummererede og koster 1.250,- pr. stk.

Plakaterne i serien er kort sagt grafiske unikaer. Dét er essensen af originalitet. Så hvis du også er typen, der vil have noget, som ingen andre har præcis magen til, så er denne plakatserie helt sikkert noget for dig.

Processen bag linoleumstryk

Processen bag at lave linoleumstryk er:
1. Tegn motivet spejlvendt på linoleumspladen.
2. Skær det overskydende linoleum væk, så der kun er motivet tilbage.
3. Riv papiret til i de ønskede mål – vi bruger et fint og eksklusivt Hahnemüle papir, som bliver håndrevet til 30×40 cm.
4. Rul tryksværten ud på linoleummet.
5. Læg papiret på linoleumspladen og gnid papiret mod tryksværten.
6. Lad linoleumstrykket tørre, og kunstværket er nu klar til at blive hængt på væggen.

I videoen kan du se hvordan vi producerer vores linoleumstryk.

Historien om linoleumstryk

Linoleum betyder ”hørolie” på latin. Det var englænderen Frederick Edward Walton, der opfandt materialet. En linoleumsplade har et tykt lag, der er fremstillet af linolie, harpiks, kalk, sten- og træmel. Herunder ligger et mere groft lærred, der er vævet af plantefibre fra juteplanten.

Kunsten med linoleumstryk har været velkendt i mange år. Måske kan du huske det fra billedkunsttimerne i folkeskolen? Faktisk udspringer teknikken af træsnittet, som er den ældste grafiske metode, der kom til Europa fra Asien allerede i 1300tallet. Men nu vinder teknikken altså frem igen, og linoleumstryk er ved at blive det nye sort. Processen bag plakaterne er både sjov og kreativ, og slutresultatet er mindst lige så fascinerende.