Bog – Danske lamper - 1920 til nu

349 kr

Den første samlede fortælling om dansk lampedesign.

Lampedesign fejres nu med rette som den hjørnesten i Danish Design, som den er. Gamle lamper købes til høje priser, ældre modeller relanceres som designikoner – og rigtig mange læsere savner en god introduktion til lampernes særlige designhistorie.

Bog om danske lamper

Denne bog er den første udgivelse, der udelukkende fokuserer på dansk lampedesign. Med afsæt i Poul Henningsens ikoniske ’PH-lampe’ udfolder bogen 100 fortællinger om dansk lampedesign, der gennem tekst og billeder udbreder historierne bag de enkelte designs. Bogen introducerer læseren for de opfindelser, der skabte grundlaget for de første revolutionerende lyskilder: fra udviklingen af olie- og gaslamper frem til kulminationen sidst i 1800-tallet, de elektriske glødepærer, der kom med funktionalismens indtog i Skandinavien, for til sidst at præsentere sin læser for LED lys- og lampedesign i dag.

Det enestående for dansk belysningskultur er, at belysning og hygge er tæt forbundet. Dansk lampedesign handler ikke kun om form. Dermed er formålet for den moderne danske lampe ikke blot at give lys, men fortsat at skabe smukke designobjekter, som både pryder og giver et hyggeligt lys i de danske hjem.

Bogen er ikke på lager på Brainchild.dk. Bogen kan købes i vores fysiske butik.

Dansk design

Fremragende Trustscore

Hurtig levering

SKU: 64087b1144b55

  • Danske lamper - 1920 til nu
  • Forfatter: Malene Lytken
  • Udgivelse: 22. november 2019
  • Indbundet
  • Grafisk design: Søren Damstedt, trefold
  • Sidetal: 272
  • ISBN: 978-87-93604-66-7
  • Udgave/oplag: 1/1

Den første samlede fortælling om dansk lampedesign

I Danmark varer årets længste nat 17 timer. Derfor spiller kunstigt lys så stor en rolle – ikke mindst for den danske hygge. Men hvad er godt lys?

En lang række danske designere har prøvet kræfter med lampedesign, og i Danske lamper – 1920 til nu præsenteres en perlerække af lamper af internationalt anerkendte navne som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz. Men i mange tilfælde er lamperne også mere kendte end de designere, der står bag – mange kender sikkert Ball-lampen (Benny Frandsen), Louisiana-pendlen (Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert), Albertslund-lygten (Jens Møller-Jensen) og LED-stearinlyset (Stig Gerlach).

Bogen gennemgår i tekst og billeder den designmæssige udvikling fra de første olie- og gaslamper over de revolutionerende elektriske glødepærer og frem til LED-lyset. De første af bogens 100 lampefortællinger handler om Poul Henningsens ikoniske PH-lamper og hans livslange arbejde med at skabe et design, hvor lyskilden afskærmes på en sådan måde, at lyset ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas. Dansk lampedesign handler ikke kun om form. Det enestående for dansk belysningskultur er, at belysning og hygge er tæt forbundet.

En grundig introduktion til lampernes designhistorie

I Danske lamper – 1920 til nu lader forfatteren, Malene Lytken, i høj grad designerne komme til orde og fortælle om de overvejelser om lys og design, der førte frem til den bestemte lampe: Stig Gerlach gav de grønne juletræskæder hvide ledninger og små LED-dioder, så de kunne bruges i moderne boligindretning, Maria Berntsens bord- og sengelampe Stay fik et USB-stik til opladning af mobilen, Peter Bysteds pullertlampe Rubbie fik en blød top af rågummi, så man kan sidde på den om dagen, hvor der ikke er lys i den, og Olafur Eliasson og Frederik Ottesen lavede solcellelamperne Little Sun og Little Sun Diamond for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris. I dag købes gamle lamper til høje priser, ældre modeller relanceres som designikoner, og det høje niveau blandt danske lampedesignere har resulteret i, at danske lamper nyder stor popularitet i udlandet. Danske lamper – 1920 til nu giver for første gang en grundig introduktion til lampernes særlige designhistorie.

Om forfatteren
Malene Lytken (f. 1967) er uddannet designer på École Nationale des Beaux-Arts de Lyon og cand.mag. i kunst- og designhistorie fra Københavns Universitet. Hun har bl.a. været tilknyttet Kunstakademiets Designskole, hvor hun har undervist og skrevet ph.d.-afhandlingen Lys og lamper til de danske hjem – Sagkundskabens formidling af en formålstjenlig kunstbelysning (2016).