Ikoniske møbeldesign

Arne Emil Jacobsen (1902-1971) er en af Danmarks mest kendte designere, som bl.a. står bag designklassikerne Ægget, Svanen og Myren. Selvom han er mest kendt for sit ikoniske møbelværk startede Arne Jacobsen sin karriere som arkitekt. Han har tegnet mange betydningsfulde bygninger i sin tid som arkitekt, heriblandt Hotel Royal i København, Danmarks Nationalbank og Aarhus Rådhus. Først efterfølgende begyndte Arne Jacobsen at designe møbler, bestik og lamper til at fylde bygningerne indeni. Stolene Svanen og Ægget er specielt designet til åbningen af Hotel Royal.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Ukendt. Public Domain Finland. Billede af Arne Jacobsen, 1968.

Den simple designstil

Arne Jacobsen blev uddannet på Kunstakademiet i København fra 1924-1927, hvor han vendte tilbage som professor i bygningskunst fra 1956-1965. På Kunstakademiet havde han bl.a. professoren Kay Fisker, en dansk arkitekt, som siges at have tegnet nogle af de vigtigste værker i dansk funktionalisme. Arne Jacobsen blev præget af sine år på Kunstakademiet, og begyndte derfor tidligt i sit professionelle virke at interessere sig for den simple og brugbare designstil, som funktionalismen er. Allerede imens han gik på Kunstakademiet, nemlig i 1925, tegnede Arne Jacobsen en stol der vandt sølvmedalje på en verdensudstilling i Paris samme år, og i 1927 tegnede han sin første villa.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Hans Jørn Storgaard Andersen. Billede af Bella Vista.

Bella Vista

Et af Arne Jacobsens første store designprojekter var boligområdet Bella Vista fra 1934, som er placeret nord for København. Her blev designerens drøm om funktionalitet i arkitektur til virkelighed. Boligområdet blev opført i en stil med rene linjer og malet med klare hvide farver. Materialer som stål og jern gav bygningerne et tydeligt præg af modernismens designstil. Valget af teaktræ til vinduesrammerne bevidnede om en meget kvalitetsbevidst ung designer. Selve bebyggelsen, der ligger med front mod vandet, viser tydeligt den perfektionistiske tilgang Arne Jacobsen altid havde til sine projekter. De 68 lejligheder i tre etager ligger forskudt for hinanden, for at alle lejligheder har optimal udsigt over vandet og den grønne have i midten af boligkomplekset.

I 1943 måtte Arne Jacobsen, som havde jødiske rødder, flygte til Sverige for at undgå forfølgelse af tyskerne. Han flygtede sammen med sin kone, stoftrykker Jonna Jacobsen. Sammen begyndte de at producere stof- og tapetdesign med plantemotiver, som hurtigt blev populært i både Sverige og Danmark. Det er vist ikke for meget at sige, at selvom det har krævet øvelse og tålmodighed, så har Arne Jacobsen haft succes i de fleste af sine projekter. Arne Jacobsen var, som mange andre danske designere i denne tid, meget pragmatisk i sin tilgang til design. Hans designs skulle være smukke, men også enkle og funktionelle. Derfor ser vi stadig ofte Ægget og Syveren rundt omkring i de private danske hjem. Designene er tidløse og går formodentligt aldrig af mode.