Øvelse gør mester

Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) har igennem sin livslange karriere designet op mod 500 stole – mange af disse betegnes i dag som mesterværker. Og hvis øvelse gør mester, er det ikke så underligt, at Hans J. Wegner betegnes som stolens mester. De mange stole går under navne som Bamsestolen, Ox-chair og Cirkelstolen, også kaldet ’The chair’, hvilket ikke siger så lidt.

Wegner er søn af skomager Peter Wegner, og begyndte som blot 14-årig i snedkerlære i sin hjemby Tønder. Da han som 18-årig tog til København for at aftjene sin værnepligt blev han draget af mødet med Københavns snedkerlavs årlige møbeludstillinger i Kunstindustrimuseet. Denne opdagelse af snedkerhåndværket i tæt samarbejde med møbeldesign inspirerede ham til at søge ind på Kunsthåndværkerskolen i 1936. Her lærte han om møbeldesign og snedkerhåndværk, og mødte desuden designeren Børge Mogensen, som han fik et livslangt venskab til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Ramblersen. Påfuglestolen udstillet på Designmuseum Danmark.

Stolens mester

Efter sin uddannelse på Kunsthåndværkerskolen startede Wegner sit arbejde som møbelarkitekt, og der gik ikke længe, før Arne Jacobsen og Erik Møller fik ham hentet til Aarhus for at tegne møbler til Aarhus’ nye rådhus, tegnet af selvsamme Arne Jacobsen. Kort tid efter valgte Wegner dog at blive selvstændig møbelarkitekt, og åbnede sin egen tegnestue. Her designede han i mange år møbler til nogle af Danmarks førende møbelhuse og senere i sin karriere begyndte han selv at undervise i møbelarkitektur på Kunsthåndværkerskolens Møbelskole.

Wegners minimalistiske og funktionelle designs går godt i spænd med efterkrigstidens modernisme, og markerer begyndelsen af det der i verden senere ville blive kendt som ’Danish Modern’. Inspireret af godt, solidt håndværk i naturlige materialer, bærer denne tid i dansk design præg af shakerbevægelsens funktionalitet og ideologi om, at skære alt overflødigt væk. Dette ses også hos kollegaerne Børge Mogensen og Kaare Klint, der alle har designet møbler der er bygget til at kunne holde i generationer. Designsne er tidløse og stilfulde, de kan passe ind i ethvert hjem, og nok derfor ses de også så ofte både i private boliger og offentlige institutioner. Herunder kan nævnes Cirkelstolen som har stået på statsministerkontoret i fem regeringsperioder, og i særdeleshed har været med til at gøre opmærksom på dansk design, da præsidentkandidaterne Kennedy og Nixon sad på den i den første televiserede præsidentkandidatdebat i 1960.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Design Lounge. Y-stolen udstillet på ‘Salone del Mobile Milano 2010’.

Humoristisk design

Wegner havde også en hvis sans for humor i sit design, hvilket bl.a. ses i stolen ’Jakkens hvile’. Hvor ryglænet er formet som en bøjle, så kan hænge en jakke der uden af den krøller. Også sædet kan slås op, så et par bukser kan lægges henover og stadig bevare deres pressefolder. Sidst men ikke mindst indeholder stolen et lille rum under sædet til manchetknapper, ur og andet der passer til en pæn herres påklædning.

Wegners design er særdeles godt håndværk i smukke, naturlige materialer, og det er ikke underligt at Det Danske Kunstindustrimuseum allerede erhvervede sig sin første Wegner-stol i 1942, da Wegners møbelarkitektur uden tvivl var noget særligt. Hans J. Wegner må i sandhed siges at være stolens mester.